Inger Sigfridsson, Randi Mossefinn og Elisabeth Harnes leder årets konferansekomité. Elisabeth var ikke tilstede når bildet ble tatt.
Hvordan påvirker traumer vår identitetsopplevelse og selvforståelse? Hvilke konsekvenser har traumatiske erfaringer for hvordan vi relaterer oss til andre og navigerer i verden? Og hvordan kan vi som samfunn og fagpersoner bedre forstå og støtte mennesker som har vært utsatt for traumatiserende hendelser?
– Disse spørsmålene skal Septemberkonferansen 2025 bidra til å finne svar på, sier Randi Mossefin, Elisabeth Harnes og Inger Sigfridsson, som er faglig ansvarlige for konferansen.
– Traumer kan både være individuelle og kollektive og påvirker ikke bare våre emosjoner, men også vår selvforståelse, relasjoner til andre og hvordan vi oppfatter verden, sier Elisabeth.
– De som har opplevd traumatiske hendelser kan føle at de har vanskeligheter med å finne en sammenhengende identitet, forteller Inger. – Iblant kan de føle at de har flere «versjoner» av seg selv. Langvarig traumatisering kan føre til at man bygger sin identitet rundt overlevelsesstrategier, som å være usynlig, tilpasningsdyktig eller i konstant beredskap.
– Samtidig kan bearbeidelse av traumer også gi rom for posttraumatisk vekst, der individer finner ny mening, styrke og retning i livet, forteller Randi. – Konferansen vil belyse begge sider av dette spekteret – både utfordringene og mulighetene knyttet til identitetsutvikling etter traumer.
– Konferansen vil samle en rekke anerkjente fagpersoner med ekspertise innen traumer, identitet og behandling. Programmet vil omfatte både forskningsbaserte foredrag og praksisnære perspektiver. I tillegg vil brukerstemmer bidra med innsikt fra egne erfaringer, for å sikre en helhetlig forståelse av tematikken.
Septemberkonferansen retter seg bredt mot fagpersoner og praktikere som i sitt arbeid møter barn, unge eller voksne med traumatiske erfaringer.
– Vi ønsker velkommen til en faglig sterk og engasjerende konferanse med mål om å øke forståelsen av sammenhengen mellom traumer og identitet – og hvordan vi best kan støtte mennesker på deres vei mot heling og vekst, avslutter Inger, Elisabeth og Randi.